2017. május 4., csütörtök

Kedves...

Kedves...

Kedves Tél!
Elsőnek is szögezzük le, hogy semmi bajom sincs veled! Mi is lehetne? Hogyan is mernék én panaszkodni? Amikor te hozod el nekünk a fehér szakállú piros ruhás, télapót. Aki arra késztet bennünket, hogy mossuk meg a csizmáinkat és rakjuk ki az ablakba. Szintén a te időd alatt ünnepeljük a karácsonyt ami több szempontból is nagyon fontos nekünk. Először is Jézus Krisztus születésére emlékezünk. Másodszor pedig a család egyben lehet. Ilyenkor nincs munka, nincsenek gondok. Jó ezt természetesen nem úgy értem, hogy egyáltalán nem dolgoznak az emberek, hiszen rengeteget készülünk… viszont azt együtt is megtehetjük. Beoszthatjuk az időnket. Szórakozhatunk is közben. Természetesen a gondok sem tűnnek el, de valahogy amikor az ember együtt van más megvilágításba kerülnek a dolgok. Ugyan csak, te hozod el nekünk csapadék formájában a havat. Megannyi szórakozási, emlék gyűjtési illetve vissza emlékezési lehetőséget nyújtva. Ilyenkor mindenki egy kicsit újra gyerek lehet. Karácsonyi dalokat, énekelünk, verseket szavalunk, történeteket mesélünk vagy épp gyártunk. Hóembert építünk, aztán jól átfagyva, a nappaliba szaladunk és egy jó pohár forró csoki és egy szelet házi készítésű kalács mellett, melegszünk, és tovább beszélgetünk. Mond Kedves Tél, ezek után, hogyan is róhatnám fel neked a hideget és a nagyon csúszós, vagy a veszélyesen latyakos utakat?

Kedves Tavasz!

Először is szögezzük le, hogy téged nagyon szeretlek! Nagyon szeretem, ahogy, virágba borítod a növényeket, kizöldelteted a fákat, erdőket. Ezzel vidámmá téve a környezetet. Megnyújtod a nappalokat, megemeled az átlag hőmérsékletet. Rengeteg lehetőséget adva nekünk a sétára, túrára, esetleg futásra vagy, egy-egy rövidebb piknikre. Vissza hozod újra nekünk a madarakat és ha szerencsénk van, szemtanúi lehetünk a vészkelésük csodájának. Kedves Tavasz, hogyan is róhatnám fel neked, hogy a nevedhez illően ravasz vagy? Ravasz- Tavasz… Hogyan is róhatnám fel, hogy a szeszélyességed sok esővel párosul és elég gyakoriak az áradások?

Kedves Nyár!

Először is szögezzük le, hogy szeretlek! Tisztában vagyok vele, hogy a nyár- azaz te – nagy meleggel jár. Tisztában vagyok azzal is, hogy rengeteg mindent köszönhetünk neked. Kezdve a strand idővel, az iskolai, óvodai - jobb esetekben- a munkahelyi szünetekkel. Át a szabadtéri sütögetéseken, a takarmányok megspórolásán, a növények pompázásáig. Hogyan is róhatnám fel neked, hogy vagy nagyon száraz vagy és minden kipusztul, illetve bizonyos helyek ki is gyulladnak vagy pedig nagyon csapadékos és a jégeső tönkre teszi a terméseket, még rosszabb esetben megrongálja a házakat?

Kedves Ősz!

Először is tisztázzunk valamit, nem azért hagytalak utoljára, mert nem bírlak! Azért történt ez, mert te vagy a negyedik – azaz utolsó- évszak. A te időszakodban nyitnak az óvodák, iskolák, ezáltal újabb ismeretekre tesznek szert a gyerkőcök. Te vagy az aki szomorúvá teszed a fákat és a leveleiket ugyanakkor még is gyönyörű szinponpával ajándékozod meg őket és minket is. Te vagy az aki rengeteg elgondolkodni valót adsz. Mind, az elmúlásról, mind az újjá születésről, mind a megújulásról. Te vagy az aki arra biztatsz sokunkat, hogy lássuk meg a szépet, a komorságban is. Erre, gyönyörű példa a te idődben – későn – érő fák gyönyörű gyümölcsei. Mindezen által Kedves Ősz, hogyan róhatnám fel neked, hogy a nappalok rövidülnek az időjárás hidegebbre fordul és újra átengeded a teret a télnek?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése